Zakończył się Siódmy Festiwal Smaku w Grucznie. Atrakcji co nie miara, wspaniała pogoda ściągnęły do Gruczna liczną grupę odwiedzających.
W tym roku do harmonogramu festiwalowych imprez doszedł Smak Dzieciństwa, projekt skierowany do najmłodszych. Milusińscy zajadali i popijali zdrowe smakołyki. Dowiadywali się przy tym, jak można je zrobić w domu, np. aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu. Napoje królowały podczas tegorocznej edycji Festiwalu, hitem był sok ze starych odmian nadwiślańskich jabłek, który na miejscu tłoczył Hieronim Błażejak.
Powiększyła się też festiwalowa oferta kulinarna, po alei serów, win, miodów i wędlin wyodrębniliśmy nową ? poświęconą gęsinie. Tu rzucało się w oczy stanowisko Renaty Osojcy z Topolna, z jej brukwianką, pasztetami i okrasą ? staropolskimi smakami, a jednak odkrywanymi jeszcze przez niektórych smakoszy.
Atrakcją były też koncerty, szczególnie jubileusz Żuków, którzy zagrali w Grucznie dokładnie w 50 rocznicę pierwszego koncertu The Beatles w ich ostatnim składzie.
Światowe przeboje mogli z nimi ponucić obcokrajowcy, goście z Belgii, Czech, Litwy, Niemiec, Turcji, Włoch, coraz liczniej goszczący na Festiwalu jako uczestnicy oraz grupa pejzażystów z Białorusi.
O rosnącej popularności imprezy świadczy też zainteresowanie nią ze strony VIP-ów, pani wojewody oraz marszałka województwa kujawsko-pomorskiego. Niespodziankę swoją wizytą na ostatnim Festiwalu Smaku zrobili nam minister spraw zagranicznych Radek Sikorski, przyjechał z żoną Anne Applebaum, miłośniczką polskiej kuchni i autorką książki kulinarnej z polskimi przepisami oraz euro poseł Tadeusz Zwiefka.
Festiwal to wyjątkowa okazja do promocji innych regionów. W tym roku można było spróbować chociażby smakołyków z województwa łódzkiego, które prezentowały się zacnie na stoisku łódzkiego urzędu marszałkowskiego.
Poza tym było jak zawsze: wymyślne konkursy, smakowite turnieje, emocjonujące pokazy, wyrafinowane rękodzieło i cała masa swojskiego jadła, niczym z babcinej spiżarni.
Nasza LGD zaprezentowała się na stoisku Powiatu Świeckiego.
Źródło: www.festiwalsmaku.pl
Wyjazd studyjny do Francji
W dniach 21-26 sierpnia 2012 roku odbyła się wizyta studyjna do Francji, w której brali udział m. in. przedstawiciele: Lokalnych Grup Działania z województwa kujawsko-pomorskiego, Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, samorządów, producentów rolnych . Naszą LGD reprezentowały przewodnicząca Rady oraz pracownik biura LGD.
Wizyta organizowana była przez Sekretariat Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich działający przy Urzędzie Marszałkowskim Woj. Kujawsko-Pomorskiego, finansowana ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Tematem tegorocznej wizyty studyjnej było ?Dziedzictwo kulinarne w Europie szansą na rozwój obszarów wiejskich-wymiana doświadczeń lokalnych grup działania-Burgundia?
Program wizyty studyjnej był bardzo atrakcyjny.
Pierwszego dnia zwiedzaliśmy fermę kaczą w Soultz-Les Bains. Zwiedzaliśmy zakład hodowli i przetwórstwa kaczek. Następnie degustowaliśmy niektóre z wyrobów. Na stole nie mogło zabraknąć przysmaku Francuzów, foie gras, które powstaje z tłustych drobiowych wątróbek.
Na długiej liście atrakcji znalazły się m.in. wizyta w destylarni G. MICLO Laurent Bloch w Lapoutroie. Uczestnicy wyjazdu spotkali się z przedstawicielami Związku Krainy Doubs w regionie Franche-Comte, gdzie została zaprezentowana działalność związku, wykorzystanie funduszy w ramach programu LEADER. Zwiedziliśmy lokalny Market Smaków, w którym sprzedawane są lokalne produkty. Market został utworzony w ramach programu LEADER.
Bardzo ciekawym doświadczeniem było zwiedzanie Friutiere a Comte de Passavant-serowarni, w której wytwarza się regionalny ser Comte , wytwarzany we Francji w największej ilości. Właściciel serowarni oprowadził nas po wytwórni, a uwieńczeniem wizyty była degustacja sera Comte.
Jednym z punktów programu była wizyta w fermowej lodziarni z komentarzem dotyczącym sprzętu i urządzeń do wytwarzania lodów, procesu produkcji i degustacją.
Kolejnego dnia pojechaliśmy do Gilley w departamencie Doubs region Franche-Comte (la repupublique independante du Saugeais). Zwiedziliśmy starodawną drewnianą wędzarnię i wędliniarnię umiejscowioną w Niezależnej Republice Saugeais. Republika jakkolwiek nigdzie nie zaznaczona na mapie ma swego prezydenta, premiera, ministrów, Urząd celny, pocztę. Co roku do Republiki przyjmowani są nowi obywatele. Jest to marketingowe połączenie folkloru z tradycyjnym przetwórstwem.
Ostatnim z punktów programu było zwiedzanie winnicy połączone z degustacją win alzackich, bufetem z alzackimi wędlinami, serem i deserem-miejscową specjalnością Kougelhopf.
Zwiedziliśmy perłę Alzacji- Colmar- pełne odrestaurowanych kolorowych domów z muru pruskiego, przyozdobionych różowymi i czerwonymi kwiatami w oknach, z mnóstwem brukowanych uliczek i zaułków, Dijon- m.in. region słynący na całym świecie z produkcji win, stolica musztardy i Strassburga- miasto znane jako siedziba Europejskiego Trybunału Praw Człowieka i Parlamentu Europejskiego. Atrakcją turystyczną Strasburga jest stara, malownicza dzielnica rybaków i garbarzy, zwana La Petite France - mała Francja. Największe emocje wzbudziła w nas Katedra Najświętszej Marii Panny w Strasburgu (fr. Cathédrale Notre-Dame). Piękno katedry, ogrom zdobień, strzelistość i wielkość zapierała dech w piersiach.
Podczas wizyty studyjnej degustowaliśmy lokalne, tradycyjne potrawy francuskie, wina. Wiele osób pociąga spokojniejszy szczególnie na południu styl życia, uroda kraju oraz bogactwo kultury i kulinariów.
Było to dla nas bardzo ciekawe doświadczenie, które będziemy mogli wykorzystać w realizacji LSR.
Przygotowano na podstawie artykułu i zdjęć Agnieszki Góral - pracownik biura LGD Ziemia Gotyku
W tym roku nasza grupa wystawiała się po raz kolejny na corocznej imprezie w Przysieku:"Barwy Lata, Dary Jesieni"w ramach Ogólnopolskich Spotkań Ekologicznych, któremu towarzyszyły XVIII Krajowe Dożynki Ekologiczne, Święto Ziemniaka oraz liczne kiermasze i konkursy.
Festyn Barwy Lata, Dary Jesieni to okazja do degustacji ekologicznej żywności, potraw z ziemniaka oraz wielu innych regionalnych specjałów. Impreza rozpoczęła się od dożynkowej mszy świętej. W programie były: występ zespołu folklorystycznego, rozstrzygnięcie wielu konkursów (między innymi na najlepsze stoisko LGD, gospodarstwo ekologiczne i najsmaczniejszą odmianę ziemniaka), a także degustacje produktów ekologicznych i potraw z ziemniaka. Uczestnicy mogli zakupić produkty regionalne, miody, produkty rękodzieła artystycznego i biżuterię, krzewy ozdobne oraz mogli podziwiać zwierzęta.
Nasza Lokalna Grupa Działania w konkursie na najbardziej atrakcyjne stoisko z produktami regionalnymi i rękodziełem ludowym zdobyła I miejsce. Tegoroczne stoisko nawiązywało do tradycji Kociewia, atrakcją stoiska był wóz drabiniasty który przyciągnął rzesze odwiedzających.
Jest to głównie zasługa pań z kół gospodyń wiejskich z Gminy Jeżewo (z Buczka, Ciemnik, Jeżewa, Czerska Świeckiego), które przygotowały wspaniałe potrawy w tym tradycyjny kociewski Szandar , zupę z brukwi oraz udostępniły stroje kociewskie oraz wóz drabiniasty, w tym roku na naszym stoisku zaprezentowały się również panie z Koła Gospodyń Wiejskich Polskie Łąki oraz Bratwin z nieocenionymi pierogami, ponadto prezentowaliśmy miody z Pasieki Bzyczek z Belna, tradycyjne wędliny domowej roboty Ryszarda Feldheim z Jeżewa, oraz rękodzieło, które wspaniale przystroiło nasze stoisko.
Zainteresowanie naszym stoiskiem było bardzo duże. Zaszczyciła nas m.in. pani wojewoda Ewa Mes.
Serdeczne podziękowania dla wszystkich którzy z nami uczestniczyli w imprezie przyczyniając się do zdobycia I nagrody oraz współorganizatorom naszego wyjazdu Magdzie Potulskiej i wójtowi Gminy Jeżewo panu Mieczysławowi Pikule za zorganizowanie transportu dla przedstawicielek KGW.
Więcej zdjęć w galerii
Święto Bałabuna - Zapraszamy !!!
W niedzielę 16.09.2012 r. na zamku krzyżackim po raz kolejny zostanie zorganizowany Dzień Bałabuna, czyli Kociewskie Święto Ziemniaka.
Rodzinny piknik wyróżniony nagrodą Marszałka Województwa Kujawsko -pomorskiego w konkursie "Rodzynki z pozarządówki" zacznie się o godzinie 14.30.
Oprócz wielu konkurencji zarówno dla dzieci jak i dorosłych, organizatorzy zaplanowali wiele atrakcji, których nieodzownym elementem będą ziemniaki. Oczywiście można będzie też posmakować bałabuna podanego w najprostszej formie, czyli ugotowanego w tradycyjnym parowniku, ale będą również potrawy prezentowane przez członkinie 12 Kół Gospodyń Wiejskich z obszaru LGD Gminy Powiatu Świeckiego.
Zgromadzonym będą czas umilały występy zespołów OKSiR i SOK Stokrotka, a ponadto muzykę ludową naszego Kociewia prezentować będą "Świeckie Gzuby". Uczestnicy pikniku będą mogli zapoznać się z tańcem irlandzkim który zaprezentuje zespół KEELS, oraz wysłuchać pieśni śpiewanych przez Chór męski CECYLIA z Bukowca.
Organizatorzy:
Towarzystwo Miłośników Ziemi Świeckiej
Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Świeciu
Lokalna Grupa Działania "Gminy Powiatu Świeckiego"
przy współpracy z :
Spółdzielczym Ośrodkiem Kultury STOKROTKA
Zespołem Szkół Menedżerskich
Ochotniczą Strażą Pożarną RATOWNIK
Wolontariatem NN
serdecznie zapraszają wszystkich mieszkańców Powiatu Świeckiego.
Szkolenie dla firm i nie tylko
Umowy cywilno-prawne oraz oferta pożyczkowa i poręczeniowa to tematy bezpłatnego szkolenia dla przedsiębiorców, które odbędzie się 5 października w Inkubatorze Przedsiębiorczości w Świeciu.
Spotkanie poprowadzi radca prawny Aneta Fortuna-Sadowska, ekspert prawa pracy w projektach współfinansowanych przez Unię Europejską, specjalista w zakresie wykładni obowiązujących przepisów prawa pracy. Organizatorami są świecki Inkubator Przedsiębiorczości i Kujawsko-Pomorski Fundusz Pożyczkowy
Bezpłatne szkolenie odbędzie się 5 października o godz. 9.00 w Inkubatorze Przedsiębiorczości w Świeciu przy ul. Chmielniki 2B.
W załączeniu program szkolenia oraz karta zgłoszenia uczestnictwa. Zgłoszenia należy przesyłać na adres: Kujawsko-Pomorski Fundusz Pożyczkowy sp. z o.o., ul. Włocławska 167, 87-100 Toruń.
Informacje o szkoleniu oraz kartę zgłoszenia można pobrać również na stronie www.pozyczki.kujawsko-pomorskie.pl i przesłać e-mailem pod adresemThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.lubThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Ilość miejsc ograniczona.