Święto Bałabuna już za nami !!!
Wielu mieszkańców Świecia i okolic wybrały się w niedzielę na zamek na Dzień Bałabuna, czyli Kociewskie Święto Ziemniaka, którego współorganizatorem była nasza Lokalna Grupa Działania. Mogli się zapoznać z tradycjami związanymi z ziemniakiem na Kociewiu. A wszystko dzięki Kołom Gospodyń Wiejskich z obszaru Lokalnej Grupy Działania ?Gminy Powiatu Świeckiego?, które licznie przybyły na zamek, żeby przybliżyć nam tradycje kulinarne i smaki w ziemniakiem w roli głównej.
Na pikniku nie zabrakło atrakcji zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Były liczne konkursy, w których główną rolę odgrywał oczywiście ziemniak. Trampolina dla dzieci.
Wszystko uświetniały występy artystyczne w wykonaniu podopiecznych Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji i Spółdzielczego Ośrodka Kultury Stokrotka, pokazy tańca irlandzkiego, który przedstawił zespół Keels z Torunia oraz pieśni śpiewanych przez chór ?Cecylia? z Bukowca.
W konkursie na najsmaczniejszą potrawę z ziemniaków pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Drozdowa za zapiekankę ziemniaczaną po zbójnicku. Drugie miejsce zdobyło KGW z Polskiego Konopatu za faszerowane ziemniaki, a trzecie gospodynie z Bratwina, które przygotowały kluski ziemniaczane nadziewane kiełbasą.
Wśród konkursowych potraw pojawiło się wiele wspaniałych potraw takich jak: placki ziemniaczane, kluseczki z kiszoną kapustą, ?pulki? gotowane w mundurkach z sałatką śledziową, Szandar - tradycyjna kociewska babka ziemniaczana, ziemniaki nadziewane mięsem mielonym, pierogi, sałatka ziemniaczana czy nawet pączki z ziemniaków.
Na realacje zdjęciową zapraszamy do galerii
Zapraszamy członków LGD na konferencję!!!
1 października 2012 r. w świetlicy wiejskiej w Kijewie Królewskim (powiat chełmiński) odbędzie się konferencja LEADER wykorzystana szansa i nowe możliwości.
W ramach konferencji będą omawiane zagadnienia dotyczące m. in. stanu wdrażania, dobrych praktyk w działalności Lokalnych Grup Działania, doświadczenia beneficjentów realizujących projekty dofinansowane w ramach Osi IV LEADER oraz scenariusze funkcjonowania LGD w nowym okresie programowania.
Zainteresowanych prosimy o kontakt z biurem LGD tel. 52 33 01 832
Konferencja w Inkubatorze Przedsiębiorczości
Tego samego dnia o godz. 12:00 w sali konferencyjnej Inkubatora Przedsiębiorczości odbędzie się również spotkanie z przedstawicielem Kujawsko - Pomorskiego Funduszu Pożyczkowego, który zaprezentuje ofertę korzystnych pożyczek na rozpoczęcie działalności gospodarczej.
Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie plastycznym
pt. Ziemia Świecka- kraina ludzi przedsiębiorczych organizowanym przez Stowarzyszenie Wspierania Rozwoju Gospodarczego Ziemi Świeckiej Inkubator Przedsiębiorczości z okazji 10-lecia swojej działalności . Konkurs kierowany jest do młodzieży uczącej się w gimnazjach oraz szkołach ponadgimnazjalnych.
Prace konkursowe wraz z formularzem zgłoszeniowym oraz w przypadku osoby niepełnoletniej- oświadczenie rodzica/opiekuna prawnego uczestnika konkursu plastycznego należy dostarczyć do dnia 5 listopada 2012r., do godz. 14:00, do siedziby Stowarzyszenia Wspierania Rozwoju Gospodarczego Ziemi Świeckiej Inkubator Przedsiębiorczości ul. Chmielniki 2b, 86-100 Świecie. Prace ocenione przez komisję zostaną przedstawione i nagrodzone w dniu 15 listopada 2012r.
Regulamin oraz karty zgłoszeń na stroniewww.inkubator.com.pl
Uwaga
konkurs kulinarny
na dania przygotowane na podstawie
książki kucharskiej "Nauka gotowania" z 1915 roku
Prawie sto lat temu Wiktor Kulerski, wydawca słynnej "Gazety Grudziądzkiej", opublikował "Naukę gotowania do użytku ludu polskiego" - książkę kucharską złożoną z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza. Przepisy te były efektem ogłoszonego przez ?Gazetę Grudziądzką? konkursu kulinarnego.
Dzisiaj kilka instytucji i organizacji wymienionych niżej ogłaszają konkurs na potrawy z pierwszego rozdziału książki, poświęconego zupom.
Celem działań organizatorów jest promocja nowej edycji książki grudziądzkiej oraz nawiązanie do wydarzenia, jakim było ogłoszenie konkursu kulinarnego przez Pana Kulerskiego. Jest to również pokazanie dawnej kuchni regionu, przypomnienie dawnych smaków, produktów i tradycji kulinarnych.
Organizatorzy główni to:
- Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły,
- Urząd Miejski Grudziądza,
Zachęcamy do udziału pasjonatów gotowania oraz koła gospodyń wiejskich